Oerbakker Oegstgeest
- De Kempenaer

- 2 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen

Met de komst van de Oerbakker is er een nieuwe parel toegevoegd aan Winkelgebied De Kempenaer. Na de overname van Bakkerij Hugo de Groot waren er grote schoenen te vullen, maar nog geen jaar na de opening is de Oerbakker al een waar begrip in Oegstgeest: hier ga je naartoe voor de lekkerste desembroden, zoetigheden en andere ambachtelijke producten. Elke dag staan mensen al vroeg op de stoep om hun favoriete baksels in te slaan. In de woorden van eigenaar Wesley was het “een heel warm welkom op De Kempenaer". De populariteit is geen verrassing, want bij de Oerbakker staat kwaliteit op nummer één, en dat proef je. Op de vraag wat werken hier zo leuk maakt, is het antwoord van Wesley simpel: “Het verkopen van mooie producten".
Wat is de Oerbakker?
Begin dit jaar opende de Oerbakker haar deuren in De Kempenaerstraat na een korte verbouwing en het resultaat mag er zijn: de bakkerij is warm en huiselijk. Al het lekkers achter de mintgroene etalages is moeilijk te weerstaan, van allerlei soorten broden, zoete en hartige producten, maar ook sapjes, jam en kaasdipjes. De Oerbakker is een echte verse, ambachtelijke bakker. En vers betekent vroeg opstaan! Doordeweeks start de eerste bakker om half drie ’s nachts en richting het weekend werken de bakkers de hele nacht om hun ambachtelijke producten ’s morgens op tijd in de winkel te kunnen leggen. Wesley geeft toe dat het af en toe een race tegen de klok is om het allemaal op tijd en warm de winkel in te krijgen. Hier wordt hard gewerkt voor het beste resultaat. Want croissantjes kant-en-klaar inkopen zoals veel bakkers doen? Dat gebeurt bij de Oerbakker niet. Wesley: “We willen echt voor kwaliteit gaan.” Dat doen ze door grondstoffen te importeren bij een hele goede molenaar in Frankrijk en gebruik te maken van, de naam Oerbakker zegt het al, oergranen. Dit zijn kleine, ouderwetse granen, die echt nog op smaak worden geteeld. Daarnaast laten zij hun desemdegen minimaal 24 uur (maar liever nog langer!) rusten om nóg meer smaak te geven aan de broden.
Vernieuwing & trends
Hoewel veel mensen bij de Oerbakker terugkomen voor de vertrouwde producten, liggen er ook regelmatig nieuwigheden in de winkel. Wesley: “We zijn een vooruitstrevende bakker, er zijn continu wisselende specialiteiten te vinden.” Het team test veel nieuwe producten en granen, om zo continu te blijven vernieuwen. Zo probeert het team regelmatig nieuwe trends uit, zoals varianten op de croissant. Denk aan de welbekende crompouce, de flatcroissant, de cruffin en de crookie, maar ook hartige croissantjes met spek en ei. Andere trends zoals Dubai oliebollen, New York rolls en kimchi kaasbroodjes zijn ook al eens voorbijgekomen. Op deze manier blijft de Oerbakker bezig met vernieuwen en leren tegelijk.
Duurzaamheid
Naast vernieuwing is ook duurzaamheid belangrijk bij de Oerbakker. Zo wordt het graan dat ze importeren duurzaam geteeld, wordt er bewust omgegaan met energie, zo min mogelijk plastic gebruikt en verspilling beperkt. Zo worden van restproducten weer nieuwe baksels gemaakt en doet de Oerbakker bijvoorbeeld mee met Too Good To Go, waarbij mensen tegen een klein prijsje overgebleven producten kunnen ophalen in de winkel.
Toekomst
Wat de toekomst brengt voor de bakkerij? Het team wil nog dieper in de materie duiken, of in de woorden van Wesley, blijven ‘nerden'. Zo gaat een deel van het team binnenkort op cursus bij de molenaar in Frankrijk, om het allemaal van dichtbij te zien bij de bron en weer op een nieuwe manier te leren bakken. Ga jij binnenkort ook langs bij de Oerbakker? De winkel is zes dagen per week geopend in Winkelgebied De Kempenaer.
Zie jij jezelf hier wel werken? Dat komt goed uit, want de Oerbakker is op zoek naar nieuwe collega’s voor doordeweeks en in het weekend! Bekijk de vacatures op Instagram, @oerbakkernoordwijkoegstgeest, of kom gewoon even langs in de winkel!















